入試必携英作文 Write to the Point 解答 17重要表現(2)

 EXERCISES  A

(1) Not until yesterday I realized how foolish I was. → did I realize

(2) How far does it take to get to the station fro here?

→ long

(3) It cost to me a lot to leave my dog at the pet hotel.

→ cost me (toが不要)

(4) It is no use pacifying him.  He is very upset.

→ trying to pacify

(5) It has passed ten years since I last saw Erin.

→ has been [is]

 

(1) 私の父は40歳になるまで海外へ行ったことがなかった。

(解答) It was not until my father was forty (years old) that he went overseas.

(別解) My father did not go abroad until forty.

 

(2) この洗濯機を修理してもらうのに、いくらかかりましたか。

(解答) How much did it cost (you) to have this washing machine repaired?

(別解) How much did you pay to have this washing machine repaired?

 

(3) 父が亡くなって10年になるが、今でも写真を見るたびに父の言葉を思い出す。

(解答) My father died ten years ago, but every time I see this picture, I remenber his words.

(別解) Ten years have passed since my father passed away.  However, a picture of my father reminds me of what he would often say.

 

(4) この学校に入学して以来、すでに9か月が過ぎた。

(解答) It has (already) been nine months since I was admitted to this school.

(別解) Nine months have (already) passed since I got into this school.

 

(5) 外国に行ってはじめて日本の伝統文化の素晴らしさに気づく場合が多い。

(解答) It is often not until you travel abroad that you realize how wonderful traditional Japanese culture is.

(別解) we oftrn do not realize how great traditional Japanese culture is until we go abroad.

 

EXERCISES  B

(1) 祖父はよく、人は健康を失ってはじめてそのありがたさを知るものだ、と言っていました。

(解答) My grandfather often told me (that) it was not until you became ill that you realized how valuable staying healthy was.

(別解) My grandfather used to say (that) it is not until you ruin your health that you realize its value. 

 

(2) 人間の命に限りがあるとの意識が出てきたときに、人生を大切にする姿勢が生まれる。

(解答) It is not until you realize that you cannot live forever that you really make the most of your life.

(別解) It is not untik you become aware that you must die someday that you appreciate your life.

 

(3) 地中深くに形成されたマグマが地球の表面へと上昇するまでには、途方もない時間がかかると推定されている。

(解答) It is estimated that it takes an extremely long time for magma, which is formed deep in the earth, to rise to the earth's surface.

(別解) Magma, which is firmed in the depths of the earth, is estimated to take a tremendous amount of time to rise to the earth's surface.

 

(4) 私は自動車を運転してほとんど30年になるが、幸いにもこれまで事故にあったことがない。

(解答) It has been about thirty years since I started to drive (a car), but it is fortunate that I have never been involved in a traffic accident.

(別解) I have been driving (a car) for about thirty years, but fortunately I have never had a traffic accident.

 

(5) 大学で学んだものの真価は、卒業後ある程度時間がたってからしか判断できない。

(解答) It is not until some time has passed since graduation (from university) that you find out how valuable what you have learned in university is.

(別解) It is not until many years after graduation that you can judge wthether what you have learned at college is really or not.