入試必携英作文 Write to the Point 解答 16重要表現(1)

EXERCISES  A

(1) Ny wife's personality is different from me.  → mine

(2) Unlike cats, you can make dogs wait to eat.

→ dogs can be mede to

(3) Barbara and I are like in tastes. → alike / like each other

(4) Life is like a journey in several points.

→ ways  /  respects

(5) Ways of greeting vary from countries to countries.

→ しずれもcountryとする。

 

(1) 英語と日本語とでは発音も文法も根本的に違います。

(解答) English is completely different from Japanese in (its) pronunciation and grammer.

(別解) English has completely different pronunciation and grammer from Japanese.

 

(2) 子犬と同じで、元気で健康な子どもはじっと座ってはいられない。

(解答) Energetic and healthy children, like puppies, cannot sit still.

(別解) Like puppies, children who are energetic and healthy cannot sit sitll.

 

(3) 耐えて待つことがどのくらいできるか、ずいぶん個人差がありそうだ。

(解答) It seems that how patiently someone can wait differs greatly from person to person.

(別解) It seems that how long someone can wait patiently varies greatly from one person to another.

 

(4) 動物と違って人間は考え、話すことができる。

(解答) Unlike (other) animals, humans can think and speak.

(別解) Human beings are different from (other) animals in that they can think and speak.

 

(5) 医者と教師の似ているところは人を扱うところである。

(解答) Doctors and teachers are alike in that they both deal with people.

(別解) Doctors are similar to teachers in that they deal with people.

 

 

EXERCISES  B

(1) 人々が幸福に暮らせる社会をいかにして実現するかについては、さまざまな意見がある。

(解答) Opinions about how to build a society in which you can lead a happy life vary from person to person.

(別解) The opnion about how to build a society inwhich you can live happily varies from person to person.

 

(2) 日本語では、話し手が男であるか女であるか、大人であるか子どもであるかによって、用法が少々異なる。

(解答) When you speak Japanese, your way of speaking varies a little according to whether you are a man or a woman, an adult or a child.

(別解) The usage of Japanese varies a little from one speaker to another, such as men or women, adults or children.

 

(3) 日本社会は、自分の属するコミュニティないし集団の「ソト」の人との交流が少ないという点において先進諸国の中で際立っている。

(解答) Japan is comletely different from other development countries in that its people hardly ever communicate with those who do not belong to their own communities or groups.

(別解) In Japan, people have few opportunities to communicate with other people (who are) outside their own community or group.  It is in this respect that Japan is completely different from most developed countries.

 

(4) 人間がコミュニケーションについて説明しようとするのは、魚が自分の住んでいる海を分析するようなものだ。

(解答) Humans trying to explain the meaning of communication is (just) like fish trying to analyze the sea (that) they live in.

(別解) It is difficult for humans to explain communication, just as it would be impossible for fish to describe the sea they live in.

 

(5) 僕は日本語を話すのもあまり得意ではなくて、喋れば喋るほどだんだん気持ちが重くなってくるところがあるのだけれど、英語でもそれはやはり同じである。

(解答) I am not so good at speaking Japanese either.  The more I speak, the more depressed I (start to) feel.  This is also the case with (speaking) English.

(別解) I am also not very good at speaking Japanese.  The more I talk, the more uneasy I become.  This is also the same when I speak (in) English.