入試必携英作文 Write to the Point 解答 15譲歩の表現

EXERCISES  A

(1) Even if I live in Japan, I cannot read Japanese.

→ Even though  /  Althouth  /  Though

(2) However you run fast, you will not be able to catch up with me.

→ However fast you run

(3) However much I tried, I could not solve this problem.

→ hard

(4) Whatever will happen to you, don't forget that I'm with you.

→ happens [may happen]

(5) Whenever you visit the shop, you will always find it is jammed with customers.

→ Whenever you visit the shop, you will find it is jammed with customers.

 (alwaysをとる)

 

(1) あなたが何と言おうとも、私は彼の言うことを信じます。

(解答) Whatever you (may) say, I (still) believe him.

(別解) No matter what you say, I trust him.

 

(2) たとえだれが説得に来ても、私は自分の決意を変えることはない。

(解答) I will never change my mind, whoever tells to me.

(別解) I will never change my mind, whatever anybody says.

 

(3) 英語が少々聞き取りにくくても、内容が素晴らしければ皆が真剣に耳を傾ける。

(解答) Even if your English is a little hard to understand, as long as the content (of your speech) is wonderful, everyone listens carefully to you.

(別解) If the content of your speech is worth listening to, your audience pays close attention to it, even if it has a little difficulty understanding your English.

 

(4) 「どんなに忙しくても睡眠時間だけは確保すべきだ」と考えている人は多い。

(解答) Many people think (that) however busy you are, you should (at least) have enough time to sleep.

(別解) Many people believe that no matter how busy they are, they should sleep enough.

 

(5) どのような仕事を選ぶにしても、仕事と余暇のバランスが大切だ。

(解答) Whatever job you (may) choose, it is important to strike a balance between work and free time.

(別解) It is important to strike a balance between work and leisure whatever you choose as a job.

 

EXERCISES  B

(1) 猿は木から落ちても猿だが、議員が選挙で落ちれば、ただの人なのだ。

(解答) A monkey is still a monkey even if it falls from a tree, but a politician who lose (in) an election becomes (just) an ordinary person.

(別解) A monkey that falls from a tree is still a monkey.  However, if a politician is defeated in an election, he or she becomes an ordinary person.

 

(2) 言葉には不思議な力がある。どんなに疲れていても、「ありがとう」と言われるだけで、疲れは吹き飛ぶ。

【前半】

(解答) Words have (a) mysterious power.

(別解) There is a mysterious power in words.

【後半】

(解答) No matter how tired you are, if someone (just) says, "Thank you" to you, your fatigue vanishes.

(別解) No matter how tired we are, if we hear someone just say, "Thank you" to us, we (can) forget (about) our fatigue.

 

(3) この頃では、たとえ現金を持っていなくても、乗り物に乗り、食事をして、ちょっとした買い物をすることすらできてしまう。

(解答) These days, even if you have no cash with you, you can take public transportation, eat out, or (even) do some shopping.

(別解) Nowadays, even when you do not have any money with you, you can take the bus or the train, eat at restaurants, and do a little shopping.

 

(4) 喫煙はあなたの周りの人の健康によくありません。たとえ大人になっても吸うべきではありません。

(解答) Smoking is harmful to you and (the) people around you.  You should not smoke even when you are an adult.

(別解) Smoking is harmaful to your health and the health of those around you.  You should not smoke even when you are old enough (to smoke).

 

(5) 【前半】どんなに科学が発達しようとも、それは生きることの意味を教えてはくれない。

(解答) However advanced science is, it never teaches us the meaning of life.

(別解) Nowever remarkably science progresses, it will never teach us the meaning of life.

【後半】人は何のために生きるのか。その答えは、自分で見出していくしかない。

(解答) What are we living for?  This is a question (that / which) we must answer for ourselves.

(別解) What do we live for?  It is up to individual human beings to find that out.