入試必携英作文 Write to the Point 解答 12仮定・条件の応用

EXERCISES  A

(1) If it had been not for your advice, I woud have lost a lot of money.

→ had not been

・〈助動詞 + be動詞の否定形〉は、助動詞の直後にnotを置く。

 

(2) If it were for a time machine, I could travel freely in time.

→ With  / If I had

・「~がなければ」if it were not for / if it had not been for ~ に対応する、「~があれば」に提携表現は存在しない。適宜、意味を考えて文をつくる。

 

(3) I wish I can speak more fluent English. → could

・I wish の後ろは常に仮定法が適用される。

 

(4) I hope that there are twenty-five hours in a day.

→ wish, were

hope は実現可能な事柄に対して用いる。

 

(5) At that time, I felt as if someone had been watching me.

→ were [was] watching

・wish や SV as if を用いた分では主節の動詞の「時」基準として①②としたい。

①その時点のことを言うなら仮定法過去

②それより以前のことを言うなら、仮定法過去完了

を用いる。

本問では「感じていた」のと「だれかが私を見ていた」は同時のことなので①が適切

 

(1) 若いときに楽器を1つ習っておけばよかったと思う。

(解答) I wish I had learned (how) to play a musical instrument when I was young.

(別解) I regret that I did not learn (how) to play a muscal instrument when I was a child.

 

(2) 何かすてきなことが起こらないかしら。

(解答) I wish something wonderful would happen to me.

(別解) I hope (that) something wonderful will happen to me.

 

(3) 私もあなたくらい車の運転が上手だといいのですが。

(解答) I wish I could drive as well as you.

(別解) I wish I were as good a driver as you (are).

 

(4) 今の携帯電話はたくさんの機能があってとても便利だが、家に置いてきてしまったら、その日一日まるで何もできない気がする。

(解答) Mble phones today are very usful with many functions, so I feel as if I cannot do anything all day if I leave my noble phone at home.

(別解) Cellphones today are very useful because they have (so) many functions.  Therefore, you would feel as if you were not able to d anything all through the day if you forgot to bring yours with you.

 

(5) 脚の骨折がなければ、ウィリアムはすばらしい運動選手になっていただろう。

(解答) If he had not broken his leg, William could have become a great athlete.

(別解) If William had not  broken his leg, he could be a great athlete now.

 

EXERCISES  B

(1) 人間には、たとえ経験していなくても、まるで経験したかのように感じることを可能にする想像力が備わっている。

(解答) Human beings have imagination, which enables them to feel as if they have experienced what they have not actually experienced.

(別解) We have imagination through which we can feel (that) we have experienced what we cannot actually experienced.

 

(2) 自分の意見を批判されると頭に血がのぼり、自分自身が攻撃されたように感じ、相手が何を言っているのかもよくわからなくなる。

(解答) When someone croticizes your opinions, you get upset, you feel as if they were attacking you, and you even have difficulty understanding what the other person is talking about.

(別解) If your ideas are criticized, you cannot stay calm and feel (that) you youraself are being attacked, so you become unable toeven understand what the other person is saying.

 

(3) 言語が私たちの日常生活にどのような役割を果たしているのか、言語がない世界とはどのようなものなのか、などどはめったに考えない。

(解答) We hardly ever think about the role (that / which) language plays in our daily lives, or what a world without language would be like.

(別解) We seldom think about how language influences our daily lives or what a world where there were no language would be.

 

(4) 初対面の人物とほんの少し言葉を交わしただけで、その人とまるで何十年も前からつきあいがあったかのような錯覚に陥ることがある。

(解答) When you talk for just a while with someone you are meeting for the first time, you sometimes begin to feel as if you have known them for decades.

(別解) After only having a short chat with someone you have never met before, you sometimes feel like you have known them for many years.

 

(5) アメリカの政治、経済、又は社会問題について、私は気恥ずかしくなるほど何も知らなかった。日本にいたとき、もっと新聞など読んでおくべきだったなと、大いに後悔したものである。

(解答) I was very embarrassed when I realized how little I knew about the politics, economics, or social problems in the U.S. I wished I had read more newspapers and magazines before going there.

(別解) I was really embarrassed to find (that) I knew almost nothing about the politics, economics, or social problems of the U.S. I wished I had read more about the U.S. in newspapers or magazines before I had gome there.

 

Further Exercises

 If I could use a time machine, I would return to the time of Shakespeare to witness England's Golden Age, which saw the flowering of poetry, music, literature and exploration abroad.  The English language was in its richest phase of development, with Shakespeare coining thousands of new words and phrases.  All the excitement of this social and linguistic development could be experienced at the Globe Theater in London, where I could see Shakespeare himself performing in one of his own plays.  (81語)