入試必携英作文 Write to the Point 解答 10数字の表現

EXERCISES  A

(1) Million of people went to the festival last year. → Millions

(2) I have two thousands five hundreds yen in my wallet. → thousand,  hundred

(3) My father began to study English only when he was in the 60s. → his sixties

(4) Picaso is generally regarded as one of the greatest artists of 20th century.

→ the 20th century

(5) It is estimated that about two-third of the world's population will live in cities within the next 35 years.  → two-thirds [two third] of

 

(1) 私が生まれた年は第2次世界大戦の1年前です。

(解答) I was born one year [a year] before World War Ⅱ broke out.

(別解) World War Ⅱ started [began] one year [a year] after I was born.

 

(2) 「源氏物語」は、1920年代に英語に翻訳されて以来、多くの国で読まれてきた。

(解答) The Tale of Genji has been (being) read in meny countries (ever) since its (first) translation into English (appeared) in the 1920s.

(別解) People in many countries have been reading the Tale of Genji since it was first transleted into English in the 1920s.

 

(3) 60代後半の夫婦と思われる2人連れがバスに乗ってきた。

(解答) A couple, who seemed to be husband and wife in their late sixties, got on the bus.

(別解) A couple [An elderly couple] who seemed to be married and in their late sixties got on the bus.

 

(4) 日本の国土の3分の2は山林である。

(解答) Two-thirds of Japan's land [area] [of Japan] is forest [mountain and forest].

(別解) Two-thirds of Japan's land is covered with [by / in] forest.

 

(5) 1980年代後半から若者の科学技術離れが進んでいる。

(解答) The number og young people who are interested in science and technology has been decreasing since the late 1980s [1980's].

(別解) More and more young people have been reluctant [have been less eager] to study science and technology since the late 1980s.

 

EXERCISES  B

(1) 最近の台風で、この地方のリンゴは約5分の3がひどい被害を受けた。

(解答) The typhoon the other day seriously [badly] damaged about three-fifths of this area's apple crop [the apple crop in this area].

(別解) Because of [Owing to / Due to] the recent typhiin, about three-fifths of this area's apple crop was seriously damaged.

 

(2) 二十四時間は、あっという間だ。特に睡眠が三分の一近くあるわけで、実質はもっと短い。

(解答) Twenty-four [Twenty four / 24] hours is very [really] short.  It is, in fact [actually / indeed], even shorter especially because you spend nearly [almost] one-third [one third / a third] of it sleeping.

(別解) We feel as if twenty-four hours passes very quickly.  Considering (that) we sleep for nearly one -third of it, it actually seems to go by faster.

 

(3) 新聞によれば、そのウェブサイトは昨年末には10億人以上、つまり世界の人口の約7分の1の利用者を有していた。

(解答) According to the newspapers, more than [over] a billion [one billion] people, or (in order words) about one-seventh [one seventh / a seventh] of the world's poupulation , (had) visited [used / accessed] that website by the end of last year.

(別解) The newspaper says (that) by the end of last year, that website was visited by one billion or more people.  This means that it was used by about one out of seven people in the world.

 

(4) 三十代の初めに、それまで勤めていた出版社を辞めてアメリカに行き、小学校で日本文化を教えるインターン教師をしていたことがある。

(解答) In my early thirties, I quit [quited / left / resigned from] the publishing company (that / which) I had been working for and went to the U.S., where I worked as an intern teacher at an elemetary chool, teaching Japanese culture.

(別解) When I was in my early thirties, I left my job at the publisher where I had worked until then.  After that, I went to the U.S. and began to give lectureson Japanese culture as an elementary school trainee thecher.

 

(5) 通信技術が発展し、今では世界中の様々な地域に住む何百万人もの人々に同時に情報を発信することが可能になった。

(解答) Advances in [Development in] communications technology have made it possible (for us) [enables us / allowed us] to send (out) [to dispatch / to transmit / to give] information [(our) messages] simultaneously [at the same time / at once] to millions of people living [who live] in different [various] parts of the world.

(別解) The advance of communications technology makes it possible for us to send information simultaneously to millions of people living in various countries in the world. 

 

※解説を見たい場合は、コメント欄に番号の記載をお願いします。