入試必携英作文 Write to the Point 解答 8関係詞

EXERCISES  A

(1) Spain is the country where I lived in when I was in my twenties.

→ (that / which) I lived in  /  where I lived  /  in which I lived

(2) What do you say to going to the restaurant Jim tould us?

→ the restaurant (that / which) Jim told us about

(3) Speaking a language is one of the most imporatnt ways how humans communicate with each other.

→ howを削除  /  in which  /  that

(4) I cannot believe what William said such a cruel thing to you. → that

(5) New York City where there are a variety of ethnic groups is very exciting.

→ City, whereとgroups, isとする。(Cityとwhereの間、およびgroupsとisの間にコンマを入れる)

 

(1) パリは私が今までに訪れた中で最も美しい都市の1つです。

(解答) Paris is one of the most beautiful cities (that) I have (ever) visited.

(別解) Paris is among the most beautiful cities (that) I have (ever) been to.

 

(2) 最近のある研究によると、一週間に数回、30分くらいのジョギングをする人は、長生き可能性が高いそうだ。

(解答) According to recent research, those [people] who jog [go jogging] for about thirty minutes [for half an hour] several [a few / a couple of] times a week will probably [are very likely to] live longer (than those who do not) [have a long life / live (for) a long time / live a long life].

(別解) A recent study shows that if you spend about thirty minutes jogging several days a week, you will probably live a long life.

 

(3) 人間の多くの仕事をロボットが代わりにしてくれる時代が目の前に来ている。

(解答) The time [The days / The age / The era] will soon come when robots (will) do a lot of work [a lot of jobs / many jobs / a lot] for humans [for human beings / instead of humans  / instead of human beings].

(別解) It will not be long before robots work a lot for humans.

 

(4) 子どもは、新しいことを発見したり、知ったりすると、本当にうれしそうである。

(解答) Children are always [always look] very [really] happy [glad / delighted] to discover or learn [get to know] (new) things (that / which) they do not know [did not know before].

(別解) Children are very happy when they make new discoveries or learn new things.

 

(5) たぶんまだ君が食べたことがない、いかにも日本的な食事に連れて行ってあげたいとずっと思っていたんだ。

(解答) I have been thinking for a long time about [of] taking you out to eat [taking you out for] a typical [traditional] Japanese meal (that / which) you probably have never eaten before.

(別解) I have always wanted to take you to a Japanese-style restaurant and buy you food (that / which) you probably have not tried yet.

 

EXERCISES  B

(1) 大昔、雨の多い日本の国土はほとんど森林に覆われていたに違いない。

(解答) In ancient times, a large part of Japan, which has [gets] a lot of rain, must have been covered with [by] forests [forest].

(別解) Japan has a lot of rain, so it must have been mostly covered with forest in ancient times.

 

(2) かつて世界への玄関口として知られていた横浜は、今は日本で人口が2番目の都市である。

(解答) Yokohama, which used to be known as a gateway to the world, (is the city that) has the second largest population in Japan now.

(別解) The population of Yokohama, (which was) formerly known as a gateway to the world, is now the second largest in Japan.

 

(3) 昔、外国企業で働いていた私の父は、英語以外の外国語をもう1つ勉強しなさいといつも言います。

(解答) My father, who used to work [once worked] for a foreign affiliated company, is always telling [always tells] me learn another language in addition to [besides / as well as / on top of] English.

(別解) My father, having worked for a foreign affiliated company, is always teling me that I should learn another language, not only English.

 

(4) 人々と仲良くやっていきたいのなら、彼らを怒らせるようなことを言うのは避けなさい。

(解答) If you want to [would like to / are to] get along (well) with [get on well with / be on good terms with / become good friends with] other people, you should avoid saying something that [things that] could [would / might] make them angry.

(別解) In order to get along with other people, be careful not to say something that would make them angry.

 

(5) ほかの子供たちと遊ぶよりも一人で読書をすることのほうが好きだった少女が、今ではサッカーの日本代表チームで活躍している。

(解答) A girl who used to prefer reading (books) alone to playing with other children is now playing an active [important] role on [in] Japan's national football team.

(別解) A girl who used to prefer to read (books) alone rather than to play with other children is now active as a member of Japan's national football team.