入試必携英作文 Write to the Point 解答 7動詞の語法

EXERCISES  A

(1) I saw a man came out of the building at the time. → come / coming

(2) This morning I heard Takumi spoke English fluently on his cell phone.

→ speaking / speak

(3) What let you decide to come to Japan? → made

(4) I had my bus pass renew today. → renewed

(5) An internship helps you with gaining practical experience.

→ (to) gain

 

(1)サマンサは、大声で泣くのを見られて、とても恥ずかしかった。

(解答)Samantha was very embarrassed to be seen to cry  [to be seen crying] (loudly / a lot / bitterly) in front of others.

(別解)Samantha was very embarrassed when she was seen to cry.

 

(2)このごろでは、通りや広場で遊んでいる子どもたちの姿を見ることはめったにありません。

(解答)These days [Nowadays], you seldom [rarely / hardly ever] see children playing [play] on [in] the streets or in the parks.

(別解)These days, it is unusual to see children playing in the streets and the parks.

 

(3)チャーリー・チャップリンは喜劇の天才だったので、苦もなく観客を何時間も笑わせ続けることができた。

(解答)Charlie Chaplin was a genius of comedy, so he could easily make his audience laugh [make his audience keep on laughing] fo hours (on end). 

(別解)Charlie Chaplin could easily keep his audience laughing (for a long time), because he was a comic genius.

 

(4)おもしろい本や映画は、友達と感想や意見を交換することによって、さらに強い印象を残すと私は思う。

(解答)I believe [think] (that) exchanging [sharing your] (feeling and) opinions about interesting books or movies with friends make them (even) more impressive.

(別解)I believe (that) interesting books or films become more impressive when you share your opinions about them with friends.

 

(5)私が子どものときに、私の両親は、私が困難な時期を克服するのを助けてくれた。

(解答)When I was a child, my parents helped me (get) through difficult times.(別解)In my childhood, my parents helped me cope with the problems I faced (at that time).

 

EXERCISES  B

(1)授業中にノートを取っておくと、あとで先生が言ったことを思い出すのに役立つでしょう。

(解答)Taking notes of [at / on] lectures will help you (to) remember [recall] later [afterwards] what the lecture says [said].

(別解)If you take notes during the class, they will help you remember what the teacher said.

 

(2)インターネットを利用して英語を母語とする人たちと話をすることにより、外国に行かなくても自宅で英会話の練習ができるのである。

(解答)You can practice speaking English [improve your English] at home without having to go abroad [overseas / to foregin countries] by taking [chatting] with native English speakers [native speakers of English / people whose mother tongue is English] on the Internet [on line].

(別解)The Internet enables us to practice speaking English at home with native speakers without studying in countries where English is spoken.

 

(3)海外の観光地で、日本人が終始互いの写真を撮っているのをよく目にする。

(解答)All [In] overseas tourist destinations, you [we] often see Japanese tourists taking pictures [photos / photographs] of each other all the time [eveywhere].

(別解)In tourist areas [resorts] abroad [overseas], you often see Japanese (people) doing nothing but take pictures of each other.

 

(4)最近、スマートフォンの画面を見ながら通りを歩いたり、階段を上り下りしたりする若者をよく見かける。

(解答)These days [Nowadays / Today], you [we] see young people looking at the screen of their smartphone while walking along the streets or going up and down (the) stairs.

(別解)These days, young people are seen walking down the streets or going up and down stairs, using their smartphones.

 

(5)親は子どもを机に向かわせることはできるが、勉強するかどうかは本人次第である。

(解答)Parents can make their children sit at their desk, but it is up to them whether they really study or not.

(別解)It is easy for parents to make their children sit at their desk, but it is up to them whether they really study or not.