読者です 読者をやめる 読者になる 読者になる

入試必携英作文 Write to the Point 解答 3目的の表現

EXERCISES A

(1) I am doing a part-time job at a cnvenience store for saving enough money to study abroad.

→ (in oder to) to save

(2) I will move my car to park your car.

→ I will move my car so that you can park your car.

(3) My grandfather reads the newspaper every day not to fall behind the times.

→ so that he will not fall

(4) Ann covered her face with her hands because no one could see her tears.

→ so that

(5) I ran all the way to the bus stop in case I missed the last bus.

→ so that I would not miss

→ in order [so as] not to miss

 

(1)健康を維持するためには休息と睡眠が必要です。

(解答)You [We] need to rest and sleep (enough) (in order) to stay healthy.

(別解)If you would like to stay healthy, it is necessary (for you) to rest and enough sleep.

 

(2)人前では、みんなに聞こえるようにはっきりと話すようにしなさい。

(解答)Speak up [clearly] in public [in the presence of others] so that everyone can hear you.

(別解)You should speak up to be heard in front of others.

 

(3)太らないように、私はカロリーの高い食べ物は食べすぎないように心がけている。

(解答)I try to avoid (eating) high-calorie food so that I will not gain [put on] weight.

(別解)I keep it in mind that I should refrain from eating high-calorie food in order not to [so as not to] gain weight.

 

(4)人に失礼のないように、パーティでは言葉に気をつけなさい。

(解答)Watch your language [Mind your language / Watch your tongue] at parties so taht you will noto be [sound] rude to (other) people.

(別解)Choose your words carefully at the party so that you will not offend others.

 

(5)手紙は、読む人が一読してその意味がわかるように明確に書かねばならない。

(解答)Letters should be written clearly so that the readers can (easily) understand what you [the writers / their writers] want to say.

(別解)You should write letters clearly so that the people who read them can understand what you have in mind.

 

EXERCISES B

(1)自身のあと救済活動を手伝うために、ボランティアの人たちが国内各地からだけでなく海外からもかけつけた。

(解答)After the earthquake, {many) volunteers [people] came (to the disaster-stricken area) not only from other parts of the country but from abroad [from overseas] to help with rescue operations.

(別解)Many volunteers came from others parts of the country and abroad to help victins of the earthquake.

 

(2)気持ちよく暮らせるかどうかは、どんな人間関係を築いているかで決まります。

(解答)I oder to [If you want to] lead [live] a pleasant life, you have to get along (well) with those around you.

(別解)Whether you live happily or not depens on how {well) you can get along with those sround you.

 

(3)料理をおいしく仕上げるためには豊かな想像力や手先の器用さが要求されるので、心身の健康にとても良い。

(解答)To [In order to] (be able to) cook well, you have be (very) imaginative and skillful with your hands, so cooking is good for your mind and body.

(別解)If you want to be good cook, rich imagination and skill with your hands are necessary, so coking has a good effect on your mind and body.

 

(4)親は、自分の子どもがほかの人たちに迷惑をかけないように、公共の場での振まい方を教えるべきである。

(解答)Parents shpuld [must] teac their children how to behave in public so that they will not bother others.

(別解)Perents should teac their children good manners so that they will not disturb others inpublic.

 

(5)仕事ができて、他人の信頼を得るためには、「やります」と答えたことを、時間通りに着実にやることが大切だろう。

(解答)In order to be successful in your job and be trusted by others, it is (probably) important to finish a task (that / which) you promise to do on [in] time.

(別解)You should complete your work by the deadline in oder to work well and gain confidence (of others).

 

【Further Exercise】

  One environmental problem is the amount of CO2 in the atomosphere.  This could be greatly reduced by a more widespread use of public transportation and a conversion to hybrid or electric cars.  The government should gine financial support to those who are developing them and ensure that there are enough charging stations for such vehicles.

(61語)