読者です 読者をやめる 読者になる 読者になる

入試必携英作文 Write to the Point 解答 2主語の決定(2)

EXERCISES A

(1) Most problem in this world arise when I am too emotional. → you [people] are

(2) Anyone has their own dream. → Everyone

(4) Anyone who want to apply for the scholarship have to fill out this form. → Those [People]

(5) Some of people are fond of coriader, while others hate it. → Some people [Some]

 

(1)食べすぎると胃が痛くなるよ。

(解答)You (will) get a stomachache when [if] you eat too much.

(別解)Eatting too much will give you a stomachache.

 

(2)もし時間が許すなら、この夏休みに札幌を訪ねたいと思います。

(解答)If I have time, I would like to visit [to go to / to travel to] Sapporo (during) this summer vacation.

(別解)If time allows [permits], I would like to take a trip to Sapporo this summer vacation.

 

(3)若者は世間からどう見られているかあまり気にとめないものだよ。

(解答)Young people do not care much about what other people think of them.

(別解)There is tendency for young people not to worry much about how they look to others.

 

(4)音楽を聴くのが好きな人が上手に演奏できるとはかぎらない。

(解答)People [Those] who like listening [like to listen] to music are not always good at playing it.

(別解)Not all people who like listening to music are good at playing a musical instrument.

 

(5)きちんと時間を守る人もいれば、約束の時間にほとんどいつも遅れる人もいる。

(解答)Some people are always (very) punctual [punctual to the minute], while [whereas] others are almost always late (for appointments).

(別解)There are (some) people who are always punctual, while others are never on time.

 

EXERCISES B

(1)文章を書く場合、何も考えずに書き出すと、よほど書き慣れた人でないかぎり、考えが深まらなかったり、まとまらなかったりするのは目に見えている。

(解答)It is ocvious that if you start writing without deciding what to write beforehand [in advance], unless you are very used to writing, you will not be able to develop or organize your tinking.

(別解)If you start to write without any clear idea in mind, unless you are excellent [very good] at writing, it will surely be impossible (for you) to understand clearly what you really want to say or put your thought together.

 

(2)【第1文】この国ではふつう、人に会ったとき、握手をするかわりにお辞儀をします。

(解答)In this country, when people meet each other, they usually bow instead of shaking hands.

(別解)People in this country usually bow instead of shaking hands when they meet someone.

【第2文】私はこの習慣に早く慣れたいと思います。

(解答)I would like to [want to] get used to this custom soon.

 

(3)緊張しすぎたり、弱気になったり、集中できなかったりする心理的側面が実力を発揮することを妨げます。

(解答)It is difficult [hard] to do your best if [when] you feel (too) nervous, lack confidence or cannot concentrate ( on what you are doing).

(別解)If you get nervous, lose courage, or cannot concentrate, you cannot prove yourself.

 

(4)間違うことは必ずしも悪いことではない。人は経験から多くのことを学ぶからだ。大事なのは同じ間違いを繰り返さないように努力することである。

(解答)It is not always bad to make mistakes, because you can learn (a lot / a lot of things / many things) from (your) experience.  The important thing is to try not to make the same mistake again.

(別解)You should not always get disppointed when you make a mistake, because you can learn from a failure.  It is important to make an effort to avoid the same mistake.

 

(5)現代の生活では、だれもストレスがたまりやすい。適度な運動をするとか、音楽を聴くとか、自然の中で過ごすなどして、ストレスを解消する方がよいでしょう。

(解答)In modern life, everyone (often) has a lot of stress.  You should relieve stress by doing things such as getting miderate [some / proper / enough] exercise, listening to music, or spending time in the country.

(別解)Modern life can be stressful.  Getting moderate exercise, listening to music and spending some time in a natural setting are good ways to relieve stress.