読者です 読者をやめる 読者になる 読者になる

入試必携英作文 Write to the Point 解答 1主語の決定(1)

EXERCISES A

(1) A few people say bad things about Jim.

→ Few / Only a few / Very few

(2) Husbands who take childcare leave are increasing

→ More and more husbands are  taking [take] childcare leave.

(3) The number of traffic on this road is increasing year by year.

→ amount

(4) The number of students who study abroad are decreasing.

→ Fewer and fewer students are studying [study] abroad.

(別解)The number of tudents who study abroad is decreasing.

(5) There is the White House in central Washington, D.C.

→ The White House is (located) in cenyral Washington, D.C.

 

(1)多くの日本人が血液型は性格と何らかの関係があると信じている。

(解答)A lot of [Many] Japanese (people) believe (that) their blood type has something to do with their character.

(別解)A lot of Japanese (people) believe (that) their perspnality is influenced by their blood type.

 

(2)サンタクロースを見た人はいない。けれども、それはサンタクロースがいないという証明にはならない。

(解答)No one [Nobody] has ever seen Santa Claus, but this dose not prove that he does not exist.

(別解)No one has ever seen Santa Claus. However, this is not proof that he does not exist.

 

(3)ハンカチで鼻をかむ日本人はほとんどいない。

(解答)Very few [Only a few / Few] Japanese people blow their nose with handkerchief.

(別解)There are very few Japanese people who blow their nose with a handkerchief.

 

(4)近年、世界の農地は減少している。

(解答)In recent years, the amount of farmland [land that is used to grow crops / land that is used for farming] in the world has been decreasing.

(別解)These days, cultivated land in the world is becoming less and less.

 

(5)近年、電子書籍の普及が急速に進んできた。

(解答)These days [Nowadays], more ando more people are reading e-books [electronic books / digital books].

(別解)These days, the number of people who read e-books is increasing rapidly [quickly / fast].

 

EXERCUSES B

(1)英語を話せさえすれば国際人になれると勘違いしている人がまだ大勢いるのは残念だ。

(解答)It is a pity [a shame] that  a lot of people [many people] still mistakenly believe that as long as they speak English, they can be internatinally-minded.

(別解)Unfortunately, alot of people still believe that they have only to  speak English to be internationally-minded, but they are wrong.

 

(2)大気中の二酸化炭素の量が増えていることが、地球温暖化を引き起こしている。

(解答)The mount of CO2 in the atomosphere is increasing and this is causing global warming.

(別解)The amount of carbon dioxide in the atomosphere is increasing, which is making the earth warmer (and warmer).

 

(3)車内で老人に席を譲るようにという車掌のアナウンスがあっても、それを無視する人がたくさんいる。

(解答)Even if [Even when / Even though] there si an announcement that asks people to offer [ to give] their seats to elderly people on trains or buses, many of them (will) ignore it.

(別解)Even if a train conductor asks passengers to offer their seats to elderly people, many of them do not do it.

 

(4)最近、ペットをどこにでも連れて行きたがる人が増えている。その結果、ペットと一緒に入れる場所の人気が高まっている。

(解答)Nowadays, more and more people want to take their pets wherever, so places that can be entered with pets are becoming more popular.

(別解)Nowadays, more and more people wnt tp rake their pets wherever they go. As a result, places that owners can go with (their) pets are gaining popularity.

 

(5)最近の親は、自分たちが子ども時代にコンピューターゲームをやっていたせいもあって、ゲームを受け入れやすいようです。実際、休日は子どもといっしょにゲームをして過ごすという人も多いと聞きました。

(解答)It seems that parents these days allow their children to play computer games, partly because they themselves also played them when they were children. In fact, I hear (that) many of them play them with their children on their days off.

(別解)These days, parents do not mind their children playing computer games. One of the reasons for this is that they themselves used to. In fact, I hear that many parents spend their holidays playing games with their children.